Sterke benen staan bevlogen op de werkvloer

Recent neurologisch onderzoek heeft iets onverwachts aan het licht gebracht. Krachttraining voor de benen is essentieel voor de gezondheid van de hersenen.

Gezonde zenuwcellen

Krachttraining stuurt onmisbare signalen naar de hersenen. Die signalen (boodschappen) zijn nodig voor de aanmaak van gezonde zenuwcellen. Gezonde zenuwcellen zijn essentieel voor het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel.

Cruciaal voor je hersenen

Als we denken aan bevlogenheid in ons werk dan kijken wij naar inspirerend leiderschap, goede coaching, flow in je energie...Maar sterke benen en krachttraining...dat lijkt daar helemaal geen relatie mee te hebben. Sterke benen hebben is handig om te schaatsen, hardlopen of skieën. Fijn als je ze hebt. Maar essentieel voor het goed werken van je hersenen en daarom essentieel voor bevlogen medewerkers? Dat is wel een beetje mind-blowing!

Hoofd teveel in de hoofdrol

Toch is het vanuit een evolutionair perspectief logisch dat de kracht van onze benen onze overlevingskracht bepaalde. Sterke benen zorgden voor een goede prooi, een veilige onderkomen. In onze zittende wereld heeft het hoofd de hoofdrol heeft gekregen. Het grote belang van krachtige beenspieren zijn we vergeten. Ons overleven hangt er niet meer van af. Lijkt het althans. Dit onderzoek, en steeds meer andere onderzoeken laten zien dat we er met die veronderstelling helemaal naast zitten (zitten!).

Sterke spieren op de agenda

Sterke beenspieren, sterke spieren überhaupt, moeten bovenaan de agenda. Wekelijkse krachttraining moet zo normaal worden als dagelijks je tandenpoetsen. Het moet niet de sluitpost zijn van de persoonlijke tijds- en bedrijfsbegroting. Het moet er fundamenteel in opgenomen worden.

Sterke benen geven je vleugels

Het mooie is dat krachttraining niet iets is waar je uren aan hoeft te spenderen. Sterker (!) nog, de meest effectieve krachttraining duurt maar 20 minuten per week. Het kan zonder omkleden en douchen, tussen twee vergaderingen door. Doen. Want sterke benen geven je vleugels.

fit20 is ambassadeur van de week van de Bevlogenheid

Afspraak? Vul hieronder uw gegevens in of bel direct met (085) 27 33 129.